Meny

Smart belysning – lys via nettverket

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) står belysning i bygg fortsatt for syv prosent av det globale strømforbruket, og dette til tross for bedre effektivitet. Et første skritt for å senke strømforbruket var etableringen av lysdioder (LED-lamper) som lyskilder, som er overlegne sammenlignet med alle andre lyskilder. LED-belysning har svært lavt strømforbruk. Takket være den høye effektiviteten er strømforbruket seks til åtte ganger lavere enn for halogenlamper

Power over Ethernet (PoE) er flere forskjellige standarder for strømforsyning via en vanlig nettverkskabel, noe som medfører at det ikke er behov for stikkontakter og strømforsyning der produktet skal plasseres. Teknologien har eksistert en stund for IP-kameraer og tilgangspunkter for Wi-Fi, og den kommer mer og mer for mating av LED-belysning.

Selv den økonomiske LED-belysningen kan brukes betydelig mer effektivt, hvis de bare lyser når det virkelig er behov for dem, og da med ønsket lysstyrke.

Ved å kombinere intelligent nettverksteknologi og LED-teknologi gjør smart belysning det mulig å oppnå en energibesparelse på opptil 80 %. Ved å bruke sensorer og aktuatorer (aktivering) brukes belysningen bare når personen er i rommet. Bare når lyset utendørs ikke strekker til, og bare så mye som trengs for å kunne se komfortabelt. Komfort og følgelig produktiviteten i arbeidsmiljøer øker også hvis lyskilden ikke bare styres av bevegelser og tidspunkt, men nøyaktig etter individuelle krav.

POE-LED_diagram.Swe.png

Mating av LED-belysning via PoE

LED-belysningen har som sagt slått gjennom over hele verden og har erstattet glødepærer, halogenpærer og kompaktlysrør i kommersielle og industrielle miljøer samt i private hjem. Det er ikke bare størrelsen som er fordelen. LED har også lengre levetid og høyere energieffektivitet enn forgjengerne.

En fordel med PoE-teknologien er at det er mulig å styre og håndtere lyset via det lokala nettverket. LED-armatur som drives med PoE, kan kobles til med vanlig RJ45-kontakt med egen IP-adresse. Hvis du i tillegg monterer sensorer, kan du lage smarte LED-nav for å samle inn informasjon om lysnivå, temperatur, luftfuktighet og om noen er i rommet, som deretter sendes til styreenheten.

Ved hjelp av tilkoblede enheter som telefoner, datamaskiner og nettbrett, får du mange spennende bruksområder. Du kan for eksempel sette det opp slik at lyset tennes når noen går inn i et rom og slås av når rommet er tomt, slik at du for eksempel ser hvilke konferanserom som er ledige. En sensor som registrerer lysnivået, kan sørge for at belysningen holdes konstant ved hjelp av sollyset, altså gi mer lys når solen ikke er tilstrekkelig.

Gårdeiere og driftsansvarlige får totaloversikt over eiendommen og kan på den måten optimalisere energiforbruket ved å måle, overvåke og styre alle noder i nettet i sanntid (inkludert varme og ventilasjon). Basert på denne informasjonen og innsamlede data om hvordan lokalene brukes, kan man tilpasse temperatur, belysning og rengjøringsplaner.

Fordelene med smarte LED-løsninger er mange, blant annet kan man med optimalisering av belysning via sensorer og følere få en energieffektivisering på opptil 80 %! De vanligste bruksområdene er intelligent styring av lys og lysstyrke i kontorer, hoteller, sykehus, korridorer og andre steder.

Dra nytte av vår kunnskap innen PoE og produkter som svitsjer, injektorer, splittere og forlengere, samt hvordan disse produktene kan kombineres med LED-belysning og andre spennende områder. Kontakt oss allerede i dag, våre råd koster ikke noe ekstra, de inngår i prisen.

I tillegg er det enkelt å komme i kontakt med oss på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Ikke gå glipp av artikler i kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

© Copyright 18.10.2022. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Vare.nr 20103958
Smart Sensor, bevegelse, belysning, temperatur, luftfuktighet med mer
3 790 NOK eks. mva
Vare.nr 20103959
Smart I/O Controller, ti digitale inn og åtte digitale ut, 24 V DC ut
11 440 NOK eks. mva
Vare.nr 20103960
Smart I/O Controller, fire analoge inn og to ut, fire digitale inn og to ut
12 950 NOK eks. mva