Meny

Hva er en datasky?

Bak mye av det vi liker og bruker hver dag, finnes det en sky eller en skytjeneste, selv om vi ikke alltid tenker over det. Selv om mange mener det er så opplagt at det ikke trenger en forklaring, så finnes det sikkert noen som ikke lenger tør å spørre. Her får du en kort beskrivelse med noen interessante lenker som vi synes gir en god forklaring.

Skyen, eller dataskyen, er et uttrykk som henviser til data, programvare og informasjon som gjøres tilgjengelig via en nettverkstilkobling, oftest ved å få tilgang til et datasenter via en internett-tilkobling.

Nesten alle IT-ressurser kan «leve» i skyen: Et program eller en applikasjon, en tjeneste eller en bedrifts IT-infrastruktur. Hvis en bedrift for eksempel ønsker å bygge en IT-infrastruktur, må de vanligvis installere servere, programvare og nettverksressurser i eget lokale eller serverrom, men nesten alle disse tjenestene og ressursene kan nå isteden gjøres tilgjengelige gjennom tredjepart som tilbyr dem i skyen, for eksempel Amazon eller Google. Istedenfor å lagre feriebildene dine på en lokal datamaskin, kan du la iPhonen din lagre dem automatisk i Apples datasenter via skytjenesten iCloud. Skyen er et felles serverrom og lagringssted som du deler med mange andre, der du leier den kapasiteten du trenger istedenfor å eie utstyret selv.

Serverrom er egentlig en for smal beskrivelse. Vi snakker om gigantiske datasenter og endeløse rekker med servere i den skalerbare nettverksinfrastrukturen hos giganter som Google, Amazon, Appel og Alibaba. Og ikke bare enkelte datasentre. For både skalerbarhet, driftssikkerhet og lokal kapasitet bygges datasentre strategisk rundt om i verden. Det kan hende du har lest om Facebooks seks store datasentre i Luleå, på størrelse med fotballbaner, men de er ikke de eneste. Bare i 2017 rapporterte SVT om flere investeringer i svenske datasentre. Her er noen av artiklene:

Google har köpt mark i Horndal - 106 hektar!!

Klart för bygge av Amazons datacenter - bygglov för fyra datacenters

Sverige er attraktivt, ikke minst på grunn av tilgangen til kjøling og vårt behov for å bytte den med varme, men også den velutviklede IT- og strøminfrastrukturen, samt et stabilt politisk klima. Mark Zuckerberg, administrerende direktør og grunnlegger av Facebook, skal ha sagt at anlegget i Luleå er 10 prosent mer effektivt og bruker 40 prosent mindre strøm enn tradisjonelle datasentre.

Slik gir Google sitt bilde av datasentre:

 Og slik forklarer Microsoft skyen:

Fordeler

PC-skyer og såkalt Cloud computing har mange fordeler. De er fote raskere til å levere en tjeneste, og i mange tilfeller kan du få tilgang til den umiddelbart. En liten bedrift slipper de høye innkjøpskostnadene for IT-infrastruktur, og større bedrifter kan redusere sine faste personalkostnader og samtidig øke servicegraden mot brukerne. Eksterne brukere kan få tilgang til skyressurser uansett hvor de befinner seg, så lenge de har en tilkobling, slik at de slipper å være begrenset av fysisk geografi.

Skyen deles ofte inn i tre kategorier: privat, offentlig og hybrid, med henvisning til hvem som har tilgang til tjenestene eller infrastrukturen. Offentlige skytjenester leveres for alle som ønsker å kjøpe eller leie tjenestene. Private skytjenester bygges av bedrifter for bruk av deres ansatte og partnere. Hybrid-skytjenester kombinerer de to.

terabit ethernetkonseptet har vokst over tid, og det vokser kontinuerlig for å nå inkludere nesten alle tjenester som kan leveres raskt via en nettverkstilkobling, ofte ved hjelp av nett- eller mobilapplikasjoner. I dag kan en kunde enkelt bestille webhotell i skyen eller bruke digitale medietjenester som filmer og musikk fra iTunes og Netflix, lagre data hos Dropbox eller Google Drive, sjekke e-post med Gmail og til og med signere kontrakter for bolig- og transporttjenester med AirBnB eller Uber. Kontorprogramvare, som for eksempel Microsoft Outlook, som utelukkende kunne brukes lokalt i nettverk og på datamaskiner, flyttes nå til applikasjoner som er tilgjengelige i skyen.

For deg som lever av å selge eller vedlikeholde datanett, er det naturligvis en stor fordel at stadig flere trenger tilgang til nettverk – og med stadig høyere hastighet. Illustrasjonen fra Ethernet Alliance viser prognosen for fremtidige hastighetsklasser og kan brukes som støtte til resonnementet om fortsatte oppgraderinger i datanettenes kapasitet.

Men hva med ulempene?

Det er naturligvis skummelt når man mister kontrollen over hvor man har sine data. Bare tanken på hva som kan skje hvis man ikke får tilgang til kritisk informasjon på grunn av hendelser man ikke har kontroll over, kan være skremmende. Du blir også prisgitt en annen bedrifts kundestøtte, og du får sannsynligvis den servicen som abonnementet ditt gir deg rett til, noe som kan føre til at feil ikke rettes like raskt som hvis du hadde kunnet prioritere selv. Til slutt må man også legge til den langsiktige kostnaden i listen over potensielle ulemper. Du får lavere investering sammenlignet med å skaffe infrastrukturen selv, men isteden betaler du en løpende avgift for tjenesten. Det blir litt som å bli medlem i EU. Du gir fra deg en del av selvråderetten din i bytte mot sterkere internasjonale relasjoner, der mange er avhengige av hverandre, noe som gjør helheten sterk og bærekraftig. 

 

Produktområder

Relaterte komponenter

Vare.nr 12-1370
12-1370 - Sertifiseringsinstrument, komplett med veske
105 990 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1361
WireXpert 500 Fiber er instrumentet for deg som først og fremst trenger å teste, sertifisere og dokumentere fiber, men som også ønsker muligheten til å komplettere med tilsvarende muligheter også for kobbernett når behovet oppstår. Instrumentet er basert på den mest allsidige testplattformen som finnes, slik at du kan utvide med funksjonalitet og ytelse i den takten du trenger, opp til Cat8 / Klasse II og forbi.
112 970 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 80-1800
EasyTAP 1105/2105 er meget rimelige 5-ports aggregerings-TAPer for enten "Inline" eller "Span port" og passer perfekt til feilsøking av kobbernett i både 100 og 1000Mbps hastighet.
3 480 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 24-0160
Dongleserveren gjør det enkelt og sikkert å forvalte og administrere dongler, samtidig som tilgjengeligheten øker for alle brukere. Samle sammen alle donglene i firmaet og koble dem til den nettverkstilkoblede dongleserveren. En mengde forskjellige innstillingsmuligheter gjør at hver dongle kan oppføre seg akkurat som om den var tilkoblet den lokale USB-porten, selv om den nå sitter i sikker forvaring sentralt i nettverket.
26 450 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 24-0170
Den rackmonterte USB til RS232-konverteren gir deg 16 eller 32 seriellporter fra bare én USB-port. Perfekt for dagens moderne datamaskiner som vanligvis ikke har den gamle seriellporten.
6 430 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter