Meny

Brenner du for elbiler?

En brennende interesse for miljøet skal ikke føre til at huset tar fyr. Naturligvis skal vi ta miljøtrusselen på alvor og bidra aktivt til å redusere slitasjen på planeten. Men hvis det er mulig, skal vi unngå å ta unødvendige personlige risikoer. Derfor bør du som har eller vurderer å skaffe deg en elbil, tenke over ditt strømnetts egenskaper – og i hvor stor grad du tør å utfordre det.

For dem som har miljøinteresse eller økonomi som ikke gir rom for å investere i en elbil, gir statens fine insentiver på forskjellige måter. Det har gitt bransjen for både elbiler, elsykler og andre elektriske kjøretøy et velfortjent løft. Som eier av et elkjøretøy merker man umiddelbart hvor behagelig det er å ha «bensinstasjonen» hjemme i garasjen. Dessverre er ikke alle sjåfører utdannet som elektriker, for da hadde de garantert lurt på om all den energien som kreves for å erstatte bensinen, virkelig kan komme ut av den vanlige stikkontakten på garasjeveggen.

Dette skriver Elsäkerhetsverket:
«
– Ved lading av elbil ved hjelp av vanlige stikkontakter, anbefaler vi at strømstyrken settes til maksimalt 8–10 ampere, og at ladingen alltid overvåkes, sier Mikael Carlson.
»

Les hele artikkelen her


Men det står jo på stikkontakten at den tåler 16 A?

Det er helt klart forvirrende at Schuko-kontakten, eller «grisetrynet» som vi kaller den vanlige stikkontakten, og som sitter i alle bygninger i landet, har 16 A merkeeffekt – når man ikke kan stole på det. Sannsynligvis innser de fleste at selv om stikkontakten har én merkeeffekt, så kan kabelnettet bak ha en annen. Det forekommer også mye triksing og miksing med strømnettet av hjemmefiksere, som ikke alltid har full oversikt over kravene, og som bruker det materialet de har for hånden. Man tenker sjelden på at stikkontaktene kan være gamle og allerede være utslitt i både plast og kontaktstift. At et tidsur, en skjøteledning, en koblingsboks eller andre mellomliggende komponenter kanskje er spesifisert for 10 A, og derfor ikke tåler full belastning selv når de er nye.

Da huset ble bygd, var støvsugeren det energislukende monsteret

De fleste hus ble bygd lenge før elbilen var påtenkt. Strømnettet var dimensjonert for høy belastning, men forutsatt at den bare pågikk i kortere perioder. En gammel støvsuger kan lett dra opptil 8 A, men hvem støvsuger i tolv timer i strekk? Der er når vi begynner å utnytte el-infrastrukturen på en måte den ikke var skapt for, at vi møter uventede risikoer.

Hvordan forebygger jeg overbelastning og brannfare?

Det er naturligvis et godt alternativ å montere en ladestasjon, men hvis det er utenfor rekkevidde, så anbefaler vi at du bytter ut den medfølgende ladekabelen med en , der effekten kan reguleres.

justerbar ladekabel

Man skulle tro at bilprodusentene burde ta mer av dette ansvaret og tilby slik funksjonalitet som standard, men vi får anta at det er en kostnad man ikke mente var berettiget. Det er også store forskjeller mellom ladekablene fra forskjellige bilprodusenter. Man kan ikke ta utgangspunkt i at alle bruker samme effekt. Noen trekker 16 A, andre 10 A, så dette bør kontrolleres med den respektive produsenten.

EV-kabel med temperaturalarm

Et godt tips er å påse at den nye ladekabelen man kjøper også har et innebygd termometer i Schuko-uttaket. Da reduseres effekten i laderen automatisk til temperaturen i kontakten har sunket under et visst nivå. På den måten minimerer du risikoen for at selve uttaket blir så varmt at det begynner å brenne som følge av gnister eller overbelastning.

Produktområder

Relaterte komponenter

Vare.nr 05-2700
Med justerbar effekt unngår du risikoen for å overbelaste strømnettet når du lader kjøretøyet via en vanlig stikkontakt. Med vår justerbare ladekabel kan du gradvis stille inn effekten fra 6 A og oppover. Det gjør den perfekt også til motorvarmerkontakter, som ofte har sikring som tåler 6 A.
5 150 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 05-2770
Forlengerkabel for ladekabler av type 1 som er praktisk å ha med når en vanlig kabel ikke er nok.
1 840 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 05-2720
Ladekabelen for ladestasjoner og deg med type 1-kontakt i kjøretøyet, dvs. de fleste amerikanske og japanske bilmerker. Den spiraliserte funksjonen (den fjærende funksjonen) gjør at kabelen unngår å havne på bakken og samle mye smuss, som du drar med deg inn i bilen.
2 410 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 05-2740
Ladekabelen for ladestasjoner og deg med type 2-kontakt i kjøretøyet, dvs. de fleste europeiske bilmerker. Den spiraliserte funksjonen (den fjærende funksjonen) gjør at kabelen unngår å havne på bakken og samle mye smuss, som du siden kan dra med deg inn i bilen.
2 170 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 05-0010
Den låsbare kontakten er universell og passer i alle han-kontakter, uavhengig av produkt. Det gjør det enkelt å oppgradere eksisterende installasjoner med en ny og sikrere strømforsyning, uten at man trenger å gjøre noe annet enn å bytte strømkabelen.
97,20 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 05-0110
Meter Maid er en bærbar analog el-måler med høy presisjon som er universell og anvendelig i en rekke sammenhenger, både innen- og utendørs.
2 580 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter