Meny

USB skulle jo være så enkelt?

Universal Serial Bus var en genial idé da den dukket opp i 1996. Ett og samme grensesnitt for en rekke tilbehør ble en befrielse for alle som frem til da hadde svettet over seriell- og parallellporten for tilbehør og DIN eller mini-DIN for tastatur og mus. I tillegg kunne tilbehøret produseres relativt billig, siden USB er basert på at vertssiden (host) har prosessorkapasiteten og tilbehøret, og derfor ikke krever kostbart minne eller prosessor. USB var en naturlig suksess.

Det er fortsatt en suksess. Det er fortsatt universelt. Men det har blitt mer komplisert å holde oversikt over alle ulike versjoner. Spesielt de siste årene, når også lading av mobiltelefoner har blitt en viktig oppgave for en USB-port.

Tall for hastighet, og bokstaver for kontakt

USB3.1 Gen2 type C, USB3.1 Gen1 type A, USB3, USB2.0, og så videre. Du har sikkert sett forkortelsene mange ganger, men det er ikke sikkert du har fått et tydelig og logisk bilde av alle variantene. USB hastighetstabellLa oss dele det opp i to kategorier: hastighet og kontakter. For hastighet brukes tall (USB 1/2/3), og for kontakter eller tilkoblinger brukes bokstaver (type A/B/C). Det finnes ikke et fast forhold mellom kontakttypen (A/B/C) og hastigheten. Tvert imot hva mange tror er for eksempel en USB type C-kabel ikke synonymt med USB3.1, verken Gen1 eller Gen2. Den kan like gjerne være USB2.0. En liten, ekstra felle som USB-organisasjonen har lagt ut for oss, er den retroaktive navneendringen av USB3.0 til USB3.1 Gen1. Dette er altså den samme typen, men siden navneendringen skjedde relativt nylig, finnes den en rekke produkter, datablad, kursmateriale og så videre som bruker USB3.0 som en unik variant.

Verdensmesterskap i superlativer

Man skal passe seg for overdrivelser også i språket. Det har sikkert også USB-organisasjonen erfart, som, i tillegg til å bruke tall på hastighetsversjonene, også har gitt dem navn. Vi har USB1.0, originalen som senere fikk navnet «Low Speed». Etterfølgeren USB1.1, med navnet «Full Speed», er dårligere enn USB2.0, med navnet «Hi-Speed». Med USB3.0 (senere 3.1 Gen1) fikk man navnet «Superspeed», og nå nylig med USB3.1 Gen2 innførte man et ekstra plusstegn og fikk navnet «Superspeed+». Hvilket navn 20 Gbps USB3.2 får, er ikke klart enda, men vi gjetter på «Superduperspeed Ultra Max».

USB-logoer

Type C – den nye kontakten

USB type CSom sagt er det mange som misforstår den nye type C-kontakten og tror den er synonym med USB3.1, og selv om det ofte er slik, er det ingen garanti. Produsentene kan også bruke ulik funksjonalitet i type C-kontakten, ikke minst når det kommer til lading og støtte for 10 Gbps. Selve kontakten har den fordelen at den ikke har polarisering. Du slipper å snu den riktig vei, og du kan enkelt koble den til selv med bind for øynene. Videre har man allerede nå gjort plass for at man skal slippe å bytte kontakt ved fremtidige hastighetsøkninger. Den er også laget for å tåle inntil 100 watts effekt (USB PD – Power Delivery), slik at den kan brukes som den eneste tilkoblingen mellom for eksempel en PC og en skjerm, noe som blir en velkommen ryddehjelp i kabelvasen på skrivebordet. Mer om C-kontakten og disse utfordringene i en egen artikkel.

Bakoverkompatibel, eller kanskje dobbelkompatibel?

Med introduksjonen av USB3.1 (eller 3.0, som nå heter 3.1 Gen1), forlater man den gamle USB1.0, USB1.1 og USB2.0-teknologien. Selv om det ikke lenger er et krav, så har de fleste produsentene likevel sørget for å gjøre USB3.1-porten bakoverkompatibel med de aller eldste USB-versjonene ved å la den eldre teknologien få plass på en separat del av kontakten. Når du kobler til en USB2.0 eller eldre enhet, så aktiveres altså et helt parallelt grensesnitt i USB-porten, og med det også en separat driverrutine. Som bruker trenger du heldigvis ikke å bry deg om dette – det skjer automatisk. Hvis du vil bruke eldre utstyr, bør du for sikkerhets skyld dobbeltsjekke at det finnes støtte for USB2.0. Da vet du at også USB1.0 og USB1.1 fungerer, selv om det ikke alltid står i spesifikasjonen.

Hvis du har flere spørsmål om USB, eller hvis du vil forlenge, veksle, konvertere eller trenger en løsning på problemet ditt, vil vi gjerne høre fra deg. Vi svarer raskt, og vi hjelper deg gjerne – det er inkludert i prisen.

 

Relaterte komponenter

Vare.nr 121-0164
USB3.1 Gen2, 4 porter (2 x type C / 2 x type A)
860 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-0168
SimulCharge-adapterne er laget for å gjøre det mulig å lade et Samsung Galaxy-nettbrett samtidig som tilbehør er tilkoblet. Med SimulCharge, er du ikke lenger begrenset av batteriets gjenværende kapasitet, men kan bruke USB- og Ethernet-tilkoblinger kontinuerlig Det gir nettbrettet et langt bredere bruksområde i profesjonelle miljøer som betalingsterminaler, bookingvisning i konferanserom, kjøretøyssystemer med strekkodeleser og GPS.
1 450 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 124-0155
Den nye allround-løsningen for USB på nettverket støtter både Linux, MacOS og Windows og tilbyr USB 3.0, WiFi og Gigabit samt sikkerhet og installasjon i plug-and-play-utførelse. Universell og enkel å installere, selv i virtualiserte miljøer, og gir maksimal utnyttelse av USB-utstyret ditt med høyt sikkerhetsnivå og overvåkning for krevende brukere i profesjonelle miljøer.
2 490 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-0165
SimulCharge USB OTG adapter for Samsung Galaxy Tab A/4/PRO/S
589 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-0160
Med integrerte fester kan du enkelt feste hubben på en skuffeseksjon eller annen overflate. Den er marginalt større enn en vanlig hub. Enheten drives enten av PC-en eller den separate 5V-adapteren.
623 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-0195
Utvid antall skjermporter, eller bruk den som konverter mellom USB 3.1 og DisplayPort, alternativt HDMI. Konverteren/hubben gir deg to ekstra skjermporter til for eksempel en ekstern skjerm eller en prosjektor. Den er liten, og strømforsynes via USB-porten, noe som gjør den praktisk å ha med i vesken.
872 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-8010
8-port universell ladestasjon 2.1 A/port
4 330 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-8020
PowerPad fra Cambrionix dekker alle lade- og synkroniseringsbehov for den profesjonelle brukeren. Du har maksimal ladestrøm på alle porter samtidig og kan lade alt fra nyeste iPad/iPhone til gårsdagens iPod og alle andre merker på markedet.
7 160 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-8050
Lad, synkroniser og sikre dine bærbare enheter slik at de blir effektive verktøy som alltid er klare til bruk. Våre fleksible lade- og synkroniseringssystemer gjør det enkelt å finne en løsning som passer dine behov. Den frittstående enheten er egnet for installasjon i et eget kabinett, den med integrert stativ gjør seg bra på kontoret, det låsbare kabinettet til mer utsatte miljøer og rullende vognen til en mobil ladeløsning for eksempelvis skoler og konferansemiljøer.
3 390 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter