Meny

PoE uten PoE

Power Over Ethernet (PoE) må anses som en de facto standard når det kommer til strømforsyning av IP-kameraer og offentlige tilgangspunkter for Wi-Fi. Nå skal vi se på hvordan du kan bruke PoE til annet utstyr som ikke har innebygd PoE-støtte.

Det er flere fordeler ved å sende strømmen over datakabelen. Den kanskje mest åpenbare er nok tiden og materialet man sparer ved å redusere kabelleggingen, men først og fremst ved å slippe å la tilgangen til strøm påvirke hvor utstyret skal plasseres. Det skal jo helst plasseres der det er behov for det, og ikke på et bestemt sted bare fordi det er en stikkontakt der.

En minst like avgjørende fordel er at man samtidig får muligheten til sentral strømforsyning. På den måten får man også mulighet til reservestrøm med et betydelig mer stabilt driftsmiljø som resultat. Den tredje, men kanskje viktigste fordelen, gjelder service og vedlikehold. Separate strømforsyninger er generelt mer utsatte for både fysiske og elektriske risikoer. I tillegg har de ofte dårligere innebygd beskyttelse og kortere levetid enn store, sentrale strømforsyninger eller UPS. Når de blir ødelagt, er det betydelig mer omstendelig (les: dyrere) å bytte dem ut enn hvis en sentralt plasser og lett tilgjengelig strømforsyning slutter å fungere.

Men hva med ulempene?

Hvis man skal finne ulemper, er det vel at den sentrale strømforsyningen er en enkelt feilkilde, og hvis den blir ødelagt, rammer det alle enheter. Men den risikoen kan man enkelt unngå med en UPS eller en annen reserveforsyning. En annen grunn er muligens at effekten ikke er tilstrekkelig for det utstyret man skal koble til. Nettverkskabelen har sine begrensninger for hvilken effekt den kan levere. Selv om gjeldende PoE-standarder sørger for at du ikke overbelaster kabelnettet, finnes det likevel en øvre grense for PoE i det aktuelle kabelnettet. De 25–30 watt som de fleste nettverkssvitsjer med innebygd PoE kan levere i dag, sammen med stadig mer strømsparende utstyr, gir likevel store muligheter for å bruke teknologien.

Power Over Ethernet

Man kan se for seg flere situasjoner:

 

1. Når det finnes en PoE-switch

Det første du må undersøke, er om det finnes tilstrekkelig effekt til å drive utstyret du har tenkt å bruke. Her må du huske at selv om man oppgir 803.3at, PoE+, 25W eller liknende på switchens frontpanel, betyr ikke det at du har den effekten tilgjengelig på alle porter samtidig. Tvert imot har mange switcher en totaleffekt som er lavere enn summen av alle porter. Dette fordi man sjelden opplever installasjoner der alt utstyr trekker maksimal tilgjengelig effekt på hver port, og fordi unødvendig kraftige strømforsyninger fordyrer switchen.

PoE effektbehov Med dette på en totaleffekt som er lavere enn såkalt PoE-splitter, som oppfyller spenningen på det du skal koble til. Ofte er det 12 eller 5 V likespenning, men naturligvis kan det variere. Det gjør det også blant splittere. Enkelte har justerbar spenning, mens andre har fast. Man må også ta hensyn til monteringskravene. Skal den skrus i vegg, monteres i DIN-skinne, være rackmontert, og så videre. Direktronik har mange alternativer, så selv om ikke alle ligger ute på nett, skaffer vi raskt det du trenger. PoE splitter

2. Når det ikke finnes en PoE-switch

Hvis den aktuelle switchen ikke har PoE-støtte, kan det være lurt å vurdere å oppgradere til både PoE og høyere hastighet, for å få en så kostnadseffektiv løsning som mulig. Hvis det ikke er aktuelt, heter løsningen «Injektor». Injektoren er utstyrt med en solid strømforsyning, og den kobles til switchen ved hjelp av en kort patchkabel. Den pakker data og strøm i nettverkskabelen, som når den når splitteren i den andre enden, pakkes ut til separate uttak igjen.  PoE injektor Injektoren, som splitteren, kommer i forskjellige utførelser, avhengig av antall porter som skal forsynes med PoE, monteringskrav, temperaturkrav, og så videre.

Ta kontakt hvis du trenger mer informasjon om hvordan du kan bruke datanettet til å levere strøm til forskjellig utstyr. Direktronik har et stort utvalg og lang erfaring med switcher, injektorer, splittere og annet tilbehør som er nødvendig for at du skal få en vellykket løsning. Det er enkelt å få tak i oss, og vi liker å hjelpe til.

Produktområder

Vare.nr 20101292
PoE 802.3af/at (Gigabit), PoE (passiv) 24 V / 1 A
3 170 NOK eks. mva
 
Switch med festevinger på sidene som kommer til å redusere installasjonstiden betydelig. Montering på vegg, under bord,i tak eller medieskap kan gjøres helt problemfritt.
1 490 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-2034
10/100/1000 Mbps PoE til 12 V DC / 1,25 A
239 NOK eks. mva
Vare.nr 121-2032
PoE till DC, 2,1mm 5V/2A
147,05 NOK 173 NOK Listpris eks. mva
 
Strømsett Raspberry Pi eller andre enheter med mikro-USB via PoE istedenfor separat strømforsyning. Vår smarte PoE-splitter gir deg 5 V mating på mikro-USB fra et RJ45-uttak med PoE. På den måten får du sikker sentral strømforsyning til alle enheter og slipper å stole på enkeltstående strømforsyninger.
165 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-2031
PoE til mini-USB 5 V / 2 A
165 NOK eks. mva
Vare.nr 121-2033
PoE til USB-hun 5 V / 2 A
160 NOK eks. mva
Vare.nr 121-0119
30/60/90 W LTPoE++/802.3af/at
3 380 NOK eks. mva
 
Power over Ethernet (PoE) gjør det mulig å strømforsyne Ethernet-produkter via nettverkskabelen i stedet for en lokalt tilkoblet nettadapter. Det forenkler installasjonen, siden man ikke er begrenset til hvor nærmeste stikkontakt er, men det gjør også at man kan strømforsyne flere enheter fra ett sentralt sted, og også styre av-/påslåing eksternt.
3 204,50 NOK 3 770 NOK Listpris eks. mva
Finnes i flere varianter